Lectia 26: De ce indragostirea nu dureaza

De ce extazul nu poate sa dureze? Chiar si atunci cand este incurajat de o reactie pozitiva a obiectului sau, de ce vine o vreme in care se diminueaza, in care se “linisteste”?
Pentru ca rolul sau este acela de a ne forta sa ne conectam cu celalalt. Cand scopul a fost atins, trebuie sa ne reintoarcem la noi insine, ca sa putem urma drumul catre constientizare. “Indragostirea” nu este decat o momeala menita a ne aduce profesorul aproape si pe noi in banci. Este mai puternica decat noi, alege pe cine trebuie si nu pe cine vrem noi. Dar insusirea lectiilor nu se poate face inconstient. Pentru asta avem nevoie de toate fortele noastre, de mintea noastra intreaga. Altfel, cu ce sa invatam? E normal sa redobandim capacitatea de alegere, liberul-arbitru. Omul de care ne indragostim este adus de destin daca vreti, un destin care nu este insa strain de noi. Este forma abisurilor noastre inconstiente. Ca sa le constientizam insa, avem nevoie de constient.
Se spune ca 10% din ce ni se intampla in viata este destin si restul de 90% este modul in care alegem sa reactionam la cei 10%. Legatura indisolubila cu celalalt ne-ar absolvi de alegerea noastra, ne-ar scuti de asumarea responsabilitatii. Va amintiti? Daca nu am avea discernamant, cum am putea intelege ce este binele si ce este raul? Ramanem conectati cu celalalt, astfel incat sa existe “feed-back”-ul suferintei cand il lovim pe celalalt, astfel incat sa ne gandim de doua ori inainte de a alege separarea. Dar fara constienta, este inutila proba, n-am intelege nimic. Pentru ca nu sunt constiente, animalele nu pot intelege, nu pot ajunge la intelepciune, nu pot evolua spiritual. Noi da.
Indragostirea este o emotie generata de subconstient. Iubirea este o emotie generata de constient. Aceasta este diferenta dintre ele. Indragostirea nu ne-o putem asuma, doar in masura in care intelegem ca omul de care suntem legati astfel este cel care ni se potriveste perfect subconstientului nostru. Este singura actiune pe care subconstientul o face “de capul lui” si o face pentru ca se oglindeste pe sine in exterior. Iubirea este alegerea pe care o putem face doar constienti, intre a da si a lua, intre Ego si Sine, intre Eu si Noi, intre uniune si separare.
Si pentru ca altadata am ales separarea, acum ar trebui sa alegem uniunea. Intregul. Numai ca nu ne putem recontopi daca nu ne-am iertat unul pe celalalt pentru ca suntem diferiti. Doar “iertarea” contrariilor, doar acceptare diferentei fara atribuirea de calificative poate permite intregirea. Iar iertarea nu este o emotie, este un proces constient si are loc acolo unde exista constienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii