Lectia 25: Cere si ti se vada, bate si ti se va deschide

Cum sa avem incredere daca ne temem?
Isus a spus: “Cere si ti se va da, bate si ti se va deschide”. Daca subconstientul este palaria magica, el va putea face si asta. Insistati si va va deschide. Pentru ca este intotdeauna acasa. Subconstientul nostru este mereu acolo, este mereu cu noi. Nu uitati insa de paznic: constientul. Trebuie sa il convingeti mai intai pe el sa lase cuvintele sa alunece in jos pe scara. Stiati ca un vis in care coborati reprezinta scufundarea in subconstient in timp ce urcusul este drumul invers, al constientizarii?
Aici este intr-adevar marea provocare: sa va convingeti propriul constient sa lase porunca dumneavoastra sa se transmita subconstientului care o va indeplini oricum fara sa comenteze (de ce? e bine? esti sigur? stiu si eu?!... ). Nu este rau intentionat acest constient, chiar dimpotriva. Doar el sta de garda intre ganduri si materializarea lor. Doar el este strajerul care sa ne protejeze de autodistrugere, de automutilare. Are o sarcina grea, trebuie sa-l intelegeti. Nu va vrea raul, vrea doar sa va apere de dumneavoastra insiva. Tot pentru ca e greu de convins, cand va spuneti “sunt un tampit!”, el va raspunde “Nu te cred. Zici tu asa, ca esti nervos”.

“Vreau sa ma iubeasca!”, ii porunciti dumneavoastra jobenului-subconstient, dar iepurasul-Cupidon nu pare sa-l fi nimerit pe cel pe care-l iubiti. De ce? Pentru ca ceea ce ganditi este “vreau sa”. Constientul dumneavoastra, magicianul, paznicul, va da replica

“Vrei tu, dar nu se poate...”

“De ce?”, insistati dumneavoastra.

“Pentru ca nu meriti”, zice el.

“Cum nu merit?”

“Esti uratel, nu foarte inteligent si nici farmecul nu pare sa te dea afara din casa. Are ea pretendenti mai meritorii... doar stii ca e desteapta si se prinde usor”, va inchide el gura rautacios. Nu l-ati convins niciodata ca sunteti frumosi, destepti, bogati. Ca meritati ce este mai bun pe lumea asta. Constientul lasa sa treaca spre subconstient doar conceptele pe care el le considera ADEVARATE. Atentie, nu pe cele pe care le considera bune, nici pe cele pe care le considera drepte. Nu. Doar pe cele pe care le considera adevarate, doar pe cele in care crede. Fiindca stie ca el este singura parte treaza in timp ce subconstientul este inconstient, aplica o triere severe in privinta “planurilor de proiect” ce ajung in fata marelui Creator atotputernic dar total lipsit de discernamant. Spre deosebire de constient, subconstientul nu trebuie convins. El doar face ce i se spune.

Exista solutii nu pentru imblanzirea indaratnicului strajer, ca e cerber batran si viclean, dar pentru pacalirea lui. Are o slabiciune: se plictiseste repede. Nu poate sta prea mult concentrat asupra unui singur gand. Daca repetati mereu “sunt frumos, destept si bogat”, initial o sa piarda ceva vreme incercand sa va opuna rezistenta. Peste cateva zile, cand veti incepe iar “litania”, o sa caste linistit spunandu-si: “Iar a inceput nebunul asta cu utopiile lui...” La un moment dat nici nu mai deschide pleoapa cand repetati mantra. A adormit. E momentul in care vigilenta lui s-a dus si cuvintele intra direct in subconstientul care incepe sa va conduca pasii exact spre situatiile care au ca rezultat sa va simtiti “frumos, destept si cu bani”.

Va amintiti de basmul cu “pasarea maiastra” care ii era indispensabila lui Fat-Frumos pentru a castiga mana Cosanzenei? Toti flacaii incercasera sa o prinda si nu reusisera. O pandeau zile intregi si cand adormea in sfarsit, ei se repezeau sa o rapeasca de pe creanga. Tocmai atunci ea se trezea si ii transforma pe toti in stane de piatra. Doar Fatul nostru cel Frumos, sfatuit de Sfanta Vineri, s-a apropiat de pasarea maiastra cand aceasta statea linistita dupa ce terminase de cantat si inca avea ochii deschisi.

Somnul, adormirea constientei nu ne ajuta prea mult deoarece nu mai are cine sa-i dea porunci subconstientului. O stare de relaxare, de pseudoadormire, starea in care facem lucrurile in mod automat, este cea propice pentru scurt-circuitarea vigilentei constientului, fara a-l scoate cu totul din schema, pentru ca glasul sau este singurul recunoscut de catre subconstient.

Cand gandim persuasiv “ma tem ca nu ma iubeste”, reusim sa convingem constientul “m-ai convins: nu te iubeste” iar subconstientul raspunde “Sa traiti am inteles, nu il iubeste.” Si face in asa fel...

Cand gandim obsesiv “ma inseala”, constientul preia gandul ca pe o convingere “cred ca te inseala” iar subconstientul se conformeaza “sa traiti am inteles, il inseala”.

Intelegeti ce inseamna cuvintele “faca-se voia ta, precum in cer asa si pe pamant”? Prin repetarea rugaciunii “Tatal nostru”, care se face “pe pilot automat”, Isus ne-a daruit o cale prin care sa ne determinam propriul subconstient sa infaptuiasca ceea ce vrem si nu ceea ce credem. Intre dorinta si credinta este de obicei o prapastie enorma. “Vreau sa ma iubeasca” gandim noi in “cer”, “nu cred ca ma iubeste” apare pe “pamant”. Faca-se voia Ta, pentru ca intruparea sa asculte de vrere si nu de credinta. Pentru ca el stia cate ceva despre credintele noastre in frica si in rau (“ce tata este acela care ar da copilului sau pietre daca el ii cere paine?”), sau despre lipsa noastra de credinta (“daca ati avea credinta cat un bob de mustar, i-ati spune muntelui sa se miste din loc si el s-ar misca”). “Nu eu te-am vindecat, credinta ta te-a vindecat” a mai spus Marele Initiat.

Acordarea sentintei inainte de judecata duce la grave nedreptati in justitie. Lasati-va mintea sa aleaga ipoteza cea mai fericita si incercati sa o infirmati asigurandu-va ca si avocatul apararii este la fel de vehement ca cel al acuzarii. Porniti de la prezumtia de nevinovatie a oamenilor. Porniti de la premisa ca exista Dumnezeu. Porniti de la premisa ca sunteti puternici. Porniti de la premisa ca partenerul va iubeste. Porniti de la premisa ca o sa se intoarca. O sa vedeti ca universul va face in asa fel incat sa va confirme ipoteza.

Un comentariu:

  1. superb!Am ramas placut surprinsa de aceasta interpretare a succesului contopit cu Biblia.Fabulos!Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere

comentarii