Lectia 28: Pentru dumneavoastra, domnilor

Luati o pauza, domnilor! Daca vreti sa fiti atotputernici, trebuie sa va infruntati frica. Ea nu se gaseste in afara dumneavoastra, ea zace in acea Anima ascunsa, in acea Frumoasa-din-padurea-adormita pe langa care mergeti in varful picioarelor ca sa nu o treziti. A venit timpul sa se trezeasca. Nu o sa va faca rau. Nu o sa va faca slabi. Nu o sa va faca vulnerabili, pentru ca sunteti vulnerabili doar atata timp cat nu stiti cine sunteti si va acoperiti sentimentele ca pisica ce-si acopera mirosul cu nisip. Sentimentele sunt o forta extraordinara, sunt caii-putere ai masinii creierului nostru. Cu cat un sentiment este mai puternic, cu atat el poate materializa mai mult.
Este adevarat ca sentimentele sunt doar o forta, ca pot fi bune si rele, ca ne pot propulsa pe o autostrada cu 200 kilometrii la ora dar si intr-un parapet tot cu 200 km la ora. Asta depinde de cum tineti volanul. Daca frica este cea care va conduce, o sa sfarsiti intr-un sant cu viata facuta zob. Daca increderea in dumneavoastra si in femeia pe care ati ales-o tine volanul, puteti cere muntelui sa se miste din loc ca sa treceti dumneavoastra, si el se va misca. Puteti cere copilotului-femeie sa va indrume catre fericire si ea asta va face. Dar trebuie sa aveti incredere in ea cand spune “urmeaza curba de 70 de grade stanga in 200 de metrii”.
Nu puteti si centra si da cu capul. Aveti nevoie de o partenera asa cum si femeile au nevoie de un partener. Dumnevoastra aveti logica, femeia are intuitie. Dumneavoastra aveti capacitate de abstractizare, ea are atentie la detaliu. Dumneavoastra aveti concentrare, ea are atentie distributiva. Dumneavoastra construiti casa, ea o umple cu viata. Dumneavoastra aprindeti focul, ea il intretine. Nu exista superior si inferior, stapan si sclav, exista ying si yang. Amintiti-va ca daca o faceti sa planga, mama dumneavoastra plange. Pentru ca si partenera dumneavoastra este mama cuiva. Sau va fi. Sau daca nu va fi, ar putea fi. Instinctul matern este in fiecare femeie, inteligenta sau nu, carierista sau nu, frumoasa sau nu ...
Iertati-o daca va cearta uneori, pentru ca asa fac mamele. Poate ca nu va lasa sa alergati pe afara cat v-ati dori, dar va si panseaza genunchii rupti. Poate ca va inchide lumina cand vreti sa va mai jucati, dar va si mangaie cand va e teama de intuneric. Poate ca va streseaza sa mancati broccoli, dar asa a citit ea, ca asta este solutia sa fiti sanatosi. Da, uneori exagereaza. De obicei de frica sa nu patiti ceva. Intelegeti va rog, ca de cele mai multe ori nu este lipsa de respect la adresa dumneavoastra. Este grija.
Si da, vor mereu sa le dati dreptate si pe urma se plang ca nu va considerati destul de adulti cat sa va asumati anumite responsabilitati. Recunoasteti insa, nu in fata lor ci in fata constiintei dumneavoastra, ca de obicei chiar au dreptate. Au asta scris in cromozomi. Cand este vorba despre relatii interumane cel putin, la care se pricep, nu despre mecanismul biela-manivela.
Nu uitati ca si ele sunt niste fetite infricosate care fac pe vitezele asa cum si dumneavoastra sunteti niste baietei care faceti pe zmeii. Nu le mai speriati si dumneavoastra, nu le mai amenintati cu parasirea si inselatul, si o sa vedeti ca nici ele nu vor mai lua forma cratitei cand va asteapta la usa cu mainile in sold. Recunoasteti munca lor in farfuria din fata dumneavoastra, luati-le din maini sacosele grele cu care vin de la piata, chiar daca le aduc doar din portbagajul masinii, aveti intelegere ca acolo, afara, trebuie sa faca fata unei societati inca a barbatilor. Nu cereti femeii sa se poarte ca un leu in afara casei si ca o gasca inauntrul ei. Ar insemna sa aibe dubla prsonalitate si asta e o boala psihica.
Stiu ca v-ati dori sa va intampine surazand, calde si recunoscatoare ca ati venit acasa. Stiu ca v-ati dori sa miroase in casa a vanilie, a cozonaci si a dulceata de cirese amare. Stiu ca visati sa se dea de trei ori peste cap si sa se transforme la usa dormitorului in pisici de rasa aflate in calduri. Stiu ca aveti fantezii cu sotia dumneavoastra la un dineu impresionandu-va definitiv seful cu discutii pertinente despre opera lui Kant, cocotata elegant pe tocuri de 15 cm, dupa ce ieri v-a rasfatat toti prietenii veniti in vizita sa vada meciul, cu gogosele, pateuturi calde si pop-corn. Dar si ele obosesc, si ele vor sa doarma, si ele au nevoie de afectiune si de rasfat. Si nu pe toate le cheama Samantha.
Arcana dumneavoastra este “Carul triumfal”: sunteti infatisati ca si conducator al unui car de lupta la care trag doi cai. Aveti platosa si coif. Sunteti puternici si nesabuiti in vitejia voastra. Victoria este atat de importanta incat va puneti viata si linistea in pericol. Uneori si familia. Chiar si pe cei dragi. Nici macar sufletul vostru nu este uneori un pret prea mare de platit atunci cand va doriti victoria.
Va reamintesc ca mandria este unul dintre pacatele capitale. Lasati carul la usa, nu-l bagati in casa. Acasa nu este un camp de lupta. Femeia nu va este inamic si nici copiii cadeti de trupa. Razboiul este afara, domnilor. In casa cuvintele “iarta-ma” nu sunt o rusine, nu inseamna capitulare. Acasa cuvintele astea va aduc devotamentul si autosacrificiul de care numai o femeie este capabila. De ce nu va folositi de asta? Va este asa de frica de doua cuvinte cand voi nu va temeti nici de moarte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii