Lectia 31: Tacerea sau Eremitul

Este a noua arcana a Tarotului. Infatiseaza un calugar garbovit care cauta ceva in intuneric, cu o lampa in mana. Poate ca este Diogene.
Cateodata chiar asta este ceea ce avem de facut, cand nimic nu mai este de facut sau de spus. Sa ne retragem in pustiu si sa asteptam sa treaca cele 40 de zile. In singuratate, cand ramanem doar noi cu noi insine, singurul personaj care ne poate tine de urat este inconstientul nostru, este partea ascunsa a aisbergurilor psihice, este imaginea noastra de sub ape. Nu e usor. Este o lume fascinanta dedesubt, dar deloc cunoscuta. Totul este fluid acolo, totul curge si se transforma. Nu va temeti ca nu veti supravietui. Nu sunt decat parti din dumneavoastra insiva, nu sunt decat amintiri si dorinte incarcerate, nu sunt decat parti amputate din suflet, pretul platit educatiei care s-a facut cu forta si nu prin convingere. Pentru ca asa spun eu, pentru ca e rusine, pentru ca nu se face, ca sa nu te plesnesc, ca sa nu ma faci sa plang etc. Nu pentru ca am fi inteles ceva din acest “asa trebuie”, nu pentru ca am fi experimentat si am fi ales in cunostiinta de cauza. Tot ce este acolo, in abisul intunecat de uitare, sunt reprimarile, frustrarile, toate radacinile incolacite ale plantelor carnivore de deasupra, ale fricilor care ne mistuie, toate datoriile pe care le avem fata de noi insine, toata averea pe care am platit-o cedand santajului exercitat de catre ceilalti asupra noastra. Probabil ca nu se poate altfel. Dar vine si timpul asanarii mlastinilor. Vine si timpul sa eliberam serpii tentatiilor nerecunoscute.
Putem afla intelepciunea in pustie. Prin rugaciune si meditatie. Veti fi tentati de sarpe sa va reintoarceti in lantul karmic. Sa va indreptati atentia catre exterior si sa incercati sa gasiti acolo solutia. Nu-i cedati. Este doar o iluzie. Nu-i cereti Dumnezeului dumneavoastra interior sa va arate ca exista prin disparitia situatiei ca prin farmec. Nu-l tentati pe Domnul Dumnezeul vostru. Aveti rabdare. Nu alegeti calea cea mai usoara. Nu va revoltati impotriva vietii, pentru ca impotriva dumneavoastra va revoltati. Priviti in dumneavoastra insiva ca in cea mai fascinanta carte pe care ati citit-o vreodata, descifrati hieroglifele si simbolurile, pentru ca merita. Doar acolo este raspunsul la problemele dumneavoastra. Nimeni nu va vrea raul, nimeni nu incearca sa va pedepseasca. Nu sunteti victima nimanui.
Notati-va visele. Sunt scurt-metrajele subconstientului nostru. Pentru ca nu il auzim, ne vorbeste in filme. Va vor calauzi. Incercati sa le interpretati simbolistic. Ce inseamna pentru dumneavoastra zapada? Dar rochia rosie? Fata subtirica puteti fi dumneavoastra mai tanara? Sunt importante propriile dumneavoastra interpretari. Nimeni nu poate traduce mai bine un vis decat cel care l-a creat. Pentru ca pentru un iubitor de caini, bichonul care fugea prin visul sau este un prieten poznas, dar pentru o persoana care nu iubeste aceste animale emotionante si fidele, acelasi bichon isi pierde caracterul de loialitate si devine un dusman isteric care latra intr-una. Incercati sa identificati intotdeauna incarcatura emotionala a fiecarui simbol care vi se arata in somn. Este o aventura in sine descifrarea glasului nocturn al mintii noastre.
Nu trebuie sa faceti nimic special sau puteti face orice va trece prin cap. Ascultati muzica, scrieti-va gandurile, cititi, lucrati la gherghef, pictati, leneviti la soare, plimbati-va in padure, orice e bine. Dar focalizati-va mereu pe dumneavoastra insiva. La ce simtiti, la ce va doriti. Faceti din mancare, din plimbare, din fumat daca este cazul, un act de meditatie. Constientizati fiecare senzatie pe care o traiti: frigul, caldura, oboseala, foamea, setea, gustul marului, lumina focului, mirosul pamantului, singuratatea... Nu va ganditi la ce ati vrea sa se schimbe la ceilalti, la cine v-ati dori sa apara ca prin farmec sa va salveze. Stati singur in lumina reflectoarelor. Este monologul dumneavoastra. Dialogurile mai tarziu.
Si mai ales, cautati frumosul. Este un puternic instrument antidepresie pe care il veti avea la indemana toata viata dumneavoastra. In fiecare loc in care sunteti, in fiecare lucru pe care il faceti, in fiecare cer care va acopera, in fiecare ploaie care va uda, in fiecare imagine care vi se proiecteaza pe retina, in fiecare om pe care-l intalniti pe strada, cautati frumosul. Poate sa fie un nor, poate sa fie o frunza plutind pe apa, pot fi valurile care se sparg in spume pe mal, poate fi o pasare care spinteca aerul, poate fi culoarea irisului batranului care a trecut, sau cusma sa mitoasa, sau copacii indoiti de vant ... orice... oriunde.... oricum... invatati sa gasiti frumosul. Odata ce l-ati gasit, urmariti-l pentru o vreme. Analizati-l. Uitati-va la el cu atentie. Ca si cand ati vedea asa ceva pentru prima oara in viata dumneavoastra. Ca si cum ati fi un copil de extraterestru aterizat din senin pe planeta asta.
Cand nu exista nimic din ce puteati spune si nu ati spus, nimic din ce puteati face si nu ati facut, imbracati-va sufletul in haina eremitului si retrageti-va in pestera. O sa reveniti printre noi, cei stresati si buimaci, senin, curat si puternic.

Un comentariu:

  1. Din ce tenebre te-ai intors Adela ?
    Esti grozava.

    De cand ti-am descoperit blogul, citesc "lectiile" pe nerasuflate. Ai o capacitate incredibila de a " radiografia" gandurile, comportamentele si emotiile umane.

    RăspundețiȘtergere

comentarii