Lectia 38: Orgoliul

Este cea mai grava lectie. Este cea mai dureroasa lectie. Este ultimul bastion al suferintei. Este iadul sau anticamera raiului. Este cea din urma masca a Sinelui. Este epiderma Ego-ului. Ca sa o dam jos, desfiguram Ego-ul, cel cu care ne identificam. Este fardul complexului de inferioritate.


Cu cat ne acoperim vulnerabilitatile cu o platosa mai groasa de orgoliu, cu atat mai tare vom trai umilinta. Ingroparea propriilor slabiciuni intr-o coaja groasa de “nu am nevoie de nimeni si de nimic”, metamorfozarea lui “te iubesc” in “te urasc” si a lui “nu ma parasi” in “vreau sa pleci” vor genera conditii propice experimentarii umilintei. Pentru ca doar umilinta compenseaza orgoliul, pentru ca numai rusinea antidoteaza mandria. Adam a vrut sa fie Dumnezeu iar marul il invata acum prin moarte calea spre nemurire. Prin infrangerea complexului de inferioritate si a deghizarii sale, orgoliul, devenim siguri de noi.

Smerenia nu inseamna umilinta, inseamna recunostiinta. Inseamna acceptarea limitelor noastre fara a ne rusina de ele, fara a ne privi ca neadecvati doar pentru ca ele exista, inseamna constientizare. “Faca-se voia Ta Doamne, nu a mea” este smulgerea controlului din mainile orgolioase ale Ego-ului care pretinde fara sa merite si predarea sa unui univers care imparte fiecaruia dupa pregatire. Nu punem bisturiul in mana unui om care nu stie anatomie, doar pentru ca isi doreste sa i se spuna “chirurg”. Il scolarizam intai. Daca vrem sa fim “cineva” trebuie sa pornim de la a fi “nimic”.

Pretentia de a fi respectat fara a cunoaste umilinta, este absurda. Ca sa meritam respectul, trebuie sa o pornim de jos si sa gasim calea de a ne ridica. Cei care primesc bani nemeritati, ii risipesc. Cei care se nasc frumosi dar nu-si infrumuseteaza sufletul cand imbatranesc traiesc un calvar. Nici macar inteligenta, definita ca viteza cu care se stabilesc sinapsele, nu este meritul celor care o detin ci este un dat genetic. Lipsa de inteligenta nu este reprobabila atat timp cat este constienta de ea insasi. Doar “fudulia”, incercarea de a poza in ceea ce nu este transforma un IQ modest in “prostie”.

De foarte multe ori, calea celor care vin in aceasta lume cu “haruri”, a acelora care par favorizati de soarta sau nascuti sub zodii norocoase, este cea mai dificila, pentru ca sunt obisnuiti sa fie tratati ca fiind “speciali” si vor trebui sa demonstreze ca merita aceste daruri. O femeie frumoasa va pierde odata cu batranetea mult mai mult decat una care nu a beneficiat niciodata de pe urmele aspectului sau fizic, poate chiar pe partenerul care a ales-o pe baza acestei efemere calitati genetice. Pastrarea iubirii unui “estetician al fizicului” va presupune eforturi de o anvergura mult mai mare decat cele ale unei femei care nu a fost aleasa pe baza acestui criteriu. Un om inteligent se va plictisi langa colegi “normali” si va fi atras ca un magnet de labilii psihic care ii vor parea indescifrabili adica provocatori. Hitler a iubit o evreica iar Freud o schizofrena.

Personalitatile vanitoase sunt foarte sensibile la complimente si vor intretine in jurul lor fariseii, inlaturandu-i pe prietenii adevarati care ii trag de maneca atunci cand gresesc. Intr-o zi se vor trezi singuri, umiliti si tradati, pentru ca lipsa de loialitate a fost metoda prin care au astupat glasurile celor devotati. Alegand sa inlature criticile, au ales sa se minta pe sine. Lor insusi nu si-au fost loiali cand au ales sa se inconjoare de oglinzile mincinoase ale celor care nu-i iubesc.

Orgoliul este Ego-ul pentru ca este “Masca”. Aratati cine sunteti, exprimati-va vulnerabilitatile, spuneti-le pe nume fricilor! Veti vedea ca isi pierd din putere. Nu va temeti de oameni, alegeti sinceritatea, chiar daca or sa profite de ea initial! Pe termen lung este castigatoare. Va demasca ipocrizia celorlati. Cand sunteti sinceri cu ceilalti, sunteti sinceri si cu voi insiva, ceea ce inseamna constientizare. Este psihoterapie curata.

Cand va veti simti umiliti, intrebati-va ce orgoliu sufera. Pentru ca Sinele nu poate fi umilit, doar orgoliul isi poate percepe propria antiteza. Si daca va veti denumi orgoliul, veti demasca si frica pe care o acopera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii