Lectia 40: Androginul

Nu suntem monogami pentru ca avem capacitatea de a alege. Dar nici poligami nu suntem, pentru ca mama si tatal unui copil sunt “mama si tata” toata viata lui. Animalele “uita” dupa o vreme cine le-a fost parinte, parasesc cuibul pentru a impiedica incestul dar daca acest lucru nu se infaptuieste, mama devine o “femela” ca oricare alta iar tatal un “mascul” ca oricare altul. Pentru noi, oamenii, mama este mama pana inchidem ochii, aceasta “functie”, acest “rol” poate fi jucat de o singura fiinta pentru fiecare dintre noi. Atunci cine este femeia de langa tata? Nu avem nici macar un nume pentru aceasta doamna. Si nici pentru domnul care doarme langa mama. Folosim un adjectiv cu conotatii negative pentru a defini aceste personaje: vitreg. Ca si cand nu ar fi de dorit sa existe. Ca si cand acest post este ingrat din start, este o greseala.


Mitul androginului oglindeste aceasta opozitie reala pe care o intalneste in copilul deja nascut, intrusul cuplului parintesc. Nu spun ca cei care se recasatoresc comit un act reprobabil, dar aceasta situatie trebuie sa ramana exceptionala nu o regula. Este nefireasca. Nu este de condamnat cel care alege sa formeaze o alta pereche, dar viata nu-i va fi mai usoara, din contra.

Stiu ca nu va e usor sa cititi aceste randuri daca sunteti la a doua, a treia, a patra casatorie, dar va rog, nu aruncati cu pietre de dupa zidurile de aparare pe care vi le-ati ridicat pentru a va permite sa ramaneti copii neputinciosi, victime ale unui univers aspru si incorect, ale unui tata despotic sau ale unei mame-cuc, ale fostului sot sau ale fostei sotii. Sunteti Creatorul. Voi va regizati filmul, voi va scrieti scenariul si va alegeti actorii. Nu constient, desigur, dar tocmai asta este rolul cinematografului, sa va constientizati inconstientul. Nu puteti invoca necunoasterea legii, macar pentru ca ati citit aceasta carte. Si pentru ca acolo, in uitare, ati ingropat toate fricile, toate rusinile, toate pacatele, ceea ce traiti pe acest drum este “Apocalipsa”. Treziti-va din suferinta! Inviati din durere! Si odata cu voi, il veti trezi pe Dumnezeu.

Va rog, nu aruncati cu perna in ceasul desteptator!







SFARSIT

2 comentarii:

comentarii